Müfettiş Gadget: Yapay Kol ve Bacak Sezonu

Müfettiş Gadget ile maceradan maceraya koşmaktan yorulduk. Biz onu izlerken kendisi nasıl oluyor da numaralarına aralıksız devam ediyor? Bizim bilmediğimiz bir şey biliyor olmalı! Çizgi film kahramanımız suçluları yakalarken gösterdiği marifeti yapay kol ve bacaklarına borçlu, biliyoruz. Peki gerçek hayatta biyonik organlara sahip insanlar var mıdır?


Şimdi çoğu insan çeşitli kazalar sonrası organlarını kaybedebilir. Zar zor devam eden hayatları için bilim insanları elbette durmadan çalışıyor. Hem de en az Müfettiş Gadget kadar başarı yakalanabiliyor.

biyonik kolYapay Kol

“İş başına Gadget kolları!” diye haykırmanın zamanı geldi. Bakın çok değil 2005 yılında komut verildiği zaman hareket etmeye başlayan yapay kol tasarlandı. Sahibinin sözünden hiç çıkmıyordu ve 360 derece yani kendi etrafında dönebiliyordu. Yapay sinirlerle göğüs kaslarını yönlendirmek pek kolaydı. Böylece koldaki yapay sinirler duyu sinirleri gibi çalışıyor ve çeşitli hisleri algılamayı sağlıyordu.

biyonik bacak2008 yılında ise, biraz daha ilerleme sağlandı. Tamamen düşünce ile kontrol edilen biyonik kol artık insanlarla dolaşabilirdi. Üstelik günlük sıradan işleri yapmak kolaylaşıyordu. Bir bardak su içmek, matkap ile çeşitli ev işlerine kalkışmak çantada keklikti! Müfettiş Gadget gibi kolları hissetmeye başlamak kimbilir ne kadar sevinçle karşılanacaktı!

biyonik bacakYapay Bacak

“İş başına Gadget Bacakları” şeklinde pöykürmek yine işe yarayabilir. 2006 yılında yapay bacak tasarımı Proporio ile neredeyse gerçeğe dönüştü. Biyonik bacak bir hastaya ilk defa takıldığında, başlıyor adımları çözümlemeye. Bir dakika boyunca kaç adım ilerlediğini sayıyor. Hem sonra yokuş yukarı çıkacağını, merdivenlerle ilerlemesi gerektiğini hesaplıyor.

Biyonik ile ilgili yazıları takip etmek için üyemiz olun, tıklayın.

0 yorum:

Yorum Gönder

Teknoloji ile ilgili yazı hakkındaki, görüşlerini veya Google'da arayıpta bulamadığın konuyu yazmaya başla!

[Yorumum cevabı e-postama gelsin: Çocukca Teknoloji E-posta Üyeliği

Related Posts Plugin for Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles