Deniz Kirliliğine Karşı Robot Balık

balık resmiHer sene denizlere milyonlarca ton çöp atıldığının farkında mısınız? Bu çöpleri art arda dizmeye kalksak, buradan köye yol olur. Robot Balık henüz uzunluğunu ölçmedi ama bütün bunların farkında olduğu kesin! Kendisine bazı sorular yönelttik.

Sahi, denizlerdeki kirlilik nasıl başlıyor olabilir?

Yemek artıkları, plastik malzemeler, metal, cam kırıntıları gibi daha bidolu çöp, hemen her saat büyük çukurlarda toplanıyor. Bir çukur açma imkanı bile olmayan ülkeleri bir düşünün. Çözüm olarak neler yapıyor olabilir? Evet bildiniz, ellerindeki çöpleri okyanuslara ve denizlere boşlatmaktan çekinmiyorlar.



Peki ya sonrasında neler oluyor?

Elbette atılan çöpler denizin dibini boyladığı için kimse pek farkına bile varamıyor. Ama atıkların nasıl bir yığın oluşturduklarını hemen herkes tahmin edebilir. Hem sonra bu çöp yığınları akıntının etkisinde kalır ve durmadan sürüklenir durur. Kendilerine bir bölge bulduğunda oraya yerleşir ve etrafına zarar vermeye başlar.

Böylesine çöplüğün içerisinde zehirli olanlarını ayırt edebilir misiniz?

Çoğu çerçöp büyük bir ihtimalle zehirlidir. Okyanusta yaşayan canlılar iste bu zehir içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. Çeşitli sensörlerle donatılan biz robot balıklar, gemilerden sızan yakıt, suya karışan kimyasal maddeler gibi kirliliğin kaynağını saptayabiliyoruz.

Hadi şimdi, robot balık hikayesini okuyalım!

0 yorum:

Yorum Gönder

Teknoloji ile ilgili yazı hakkındaki, görüşlerini veya Google'da arayıpta bulamadığın konuyu yazmaya başla!

[Yorumum cevabı e-postama gelsin: Çocukca Teknoloji E-posta Üyeliği

Related Posts Plugin for Blogger...

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Eagle Belt Buckles